Euroopan parhaat pyöräreitit

Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan, nimittäin jos pyöräilyyn on hinkua, kannattaa kokeilla Eurooppaa. Eurooppa on täynnä toinen toistaan mielenkiintoisempia pyöräreittejä, joten esitelläänpäs nyt niistä muutamat.

1. Hyvä vaihtoehto on Pariisi-Lontoo on pyöräreitti, jonka suorittamiseen menee noin viikko. Lontoon Olympialaisia varten on nimittäin kehitetty Avenue Verte, joka yhdistää nämä kaksi kaupunkia hienosti. Matka taittuu halki pienten kylien ja maaseudun, ja lautallakin tietysti pitää vähän matkaa mennä.

2. Via del Plata on vanha pyhiinvaellusreitti Espanjassa, joka menee Sevillasta Santiago de Compostelaan. Reitti on noin 1000 kilometriä ja enimmäkseen päällystämättömillä teillä.

3. Tonavan pyörätiellä taas tulee tutuksi sekä Saksa, Itävalta, Slovakia että Unkarikin. Tämä on Euroopan suosituin pyöräreitti ja ehdottomasti kokemisen arvoinen, sanovat pyöräilijät. Reittiä voi jatkaa aina Mustalle merelle saakka, ja se on enimmäkseen tasaista tietä.

4. Alsacen viinireitti taas vie läpi romanttisten ranskalaisten viinitarhojen, ja kylästä toiseen pyöräillessä pääsee ihastelemaan kauniita ja vanhanaikaisia maalaistaloja. Reitin nimi on Route du Vin d’Alsace.

5. Greenways Bike Route taas vie innokkaan pyöräilijän Prahasta Wieniin, ja matkan varrella ihastellaan mahtavia linnoja ja historiallisia kyliä.

6. Wild Atlantic Way vie läpi Irlannin, jossa nautitaan hulppeista maisemista ja pienistä kylistä, joissa on hyvä pysähtyä vaikka pubissa käymään.

7. Ja sitten jos vielä yhdistetään Euroopan kaksi suosittua kaupunkia joissa kannattaa kaikkien käydä, eli Berliini ja Kööpenhamina. Näidenkin välillä voi nimittäin porhaltaa pyörällä menemään, matkan pituus on noin 700 km eli kahdessa viikossa taittuu mukavasti.

8. Myös Islannissa voi seikkailunnälkäänsä tyydyttää pyöräilemällä paikasta toiseen. Maisemat ovat jylhän kauniit, ja edullista majoitustakin löytyy nykyään paremmin.

Euroopassa on yleisesti ottaen hyvä pyöräillä, eikä pyörän ottaminen junaankaan tai hostelliin ole ongelma eikä mikään. Ja jos oikein pitkälle pyöräilyreitille lähtee, niin voihan sen tehdä myös osissa, sillä nähtävää ja koettavaa riittää monissa kaupungeissa. Pitkille pyöräretkille kannattaa aina valmistautua huolellisesti, ja lukea vaikka netistä ohjeita ja vinkkejä niin sekä pyörän valintaan, valmistautumiseen kuin mitä pakata mukaankin, tai minkä verran rahaa millaisellekin reissulle on hyvä varata.