Kuinka parantelet pyörääsi muutamalla helpolla niksillä

Aina ei tarvitse lähteä pyöräkaupoille etsimään uutta pyörää, jos kaipaa vähän lisää menoa ja kätevyyttä pyöräilyyn. Tämä on tietysti ilouutinen kaikille meille, jotka emme joko halua hankkia uutta pyörää kun se vanha on palvellut niin monta vuotta ja on kuin vanha ystävä, tai jos uuteen ei vain ole varaa. Pyöräilyyn saakin helposti lisää hauskuutta ja käytännöllisyyttä, kun parantelee pyöräänsä muutamilla helpoilla nikseillä. Halutessaan pyörään ja sen parantelemiseen voi tietenkin panostaa vähän reippaamminkin ja saada eurosia menemään, mutta näillä nikseillä pyörän kunto paranee jo vähän pienemmälläkin budjetilla. Kannattaa muistaa, että netistä saa tilattua yleensä halvemmalla osia kuin pyöräliikkeestä ostettaessa.

1. Asenna pyörääsi pieni kompassi. Näin pysyt aina tietoisena suunnasta, ja jos karttaa on tarvetta lukea, käy se helposti.

2. Kannattaa myös asentaa pyörään juomateline tai useampi, ja voit huoletta lähteä pidemmillekin reissuille. Kaupunkiajajat voivat asentaa erityisen viinipullotelineen, ja juhliin voi lähteä mukavasti pyörällä, viiniä unohtamatta.

3. Laita pyörääsi pieni teline tabletille tai älypuhelimelle kiinnittämällä sen suojakuori pyörän ohjaustankoon. Kartta ja gps-laite ovat näin kätevästi näkösällä ja apuna oikean reitin valitsemisessa.

4. Varustele pyörä riittävillä valoilla ja heijastimilla, ja tulet pimeällä nähdyksi sekä näet itsekin ajaa eteenpäin.

5. Varmista että pyörän satula on oikealla korkeudella, sopivassa asennossa sekä kulmassa. Tämä vaikuttaa ajamismukavuuteen ja –tehokkuuteen suuresti. Satula on oikealla korkeudella, kun polvi on noin 30 asteen kulmassa polkimen ollessa alimmillaan. Huomaa että satulaa ei saa koskaan korottaa yli satulatolpassa olevan merkin, tai se voi hajota kesken ajamisen ja aiheuttaa vaarallisen tilanteen. Joihinkin pyöriin on hankittavissa tavallista pidempiä satulatolppia. Kannattaa myös huomata, että satulan sopivuus on hyvin henkilökohtaista, ja pyörän mukana tuleva satula ei välttämättä ole itselle paras, vaikka se jollekin muulle olisikin. Erilaisia satuloita kannattaa kokeilla.

6. Hanki pyörääsi uudet renkaat, kun vanhat ovat liian kuluneet. Tämä parantaa suoritustasi tuntuvasti.

7. Myös kannattaa hankkia ohjaustankoon tupit, jotka ovat omille käsillesi hyvät. Tämä selviää kokeilemalla.

8. Entäs miten on polkimien laita? Kuten muutkin pyörän osat, myös polkimet kuluvat ja joskus on parempi hankkia kokonaan uudet.