Kuinka polkupyörä korjataan itse

Jokaisen pyöräilijän, niin aloittelevan kuin kokeneemmankin, on hyvä osata pyörän korjaukseen ja huoltoon liittyvät perusasiat. Näin säästyy sekä rahaa että aikaa, ja joissain tilanteissa peruskorjausten tekeminen voi olla välttämätöntä, jos pyörälle tapahtuu jotain vaikkapa kesken ajon. Kaikkein yksinkertaisimpia toimenpiteitä polkupyörän huoltoon ja kunnostukseen liittyen ovat esimerkiksi ilman lisääminen renkaaseen, kumin paikkaaminen, satulan korkeuden sääteleminen, ketjujen puhdistus, ajovalojen asennus ja sisä- sekä ulkokumien paikkaaminen. Esimerkiksi taas kiekon rihtaus, jarrunesteiden vaihto ja joustokomponenttien huolto vaatii jo enemmän osaamista, ja niiden väärin tekeminen voi johtaa myöhempiin ongelmiin. Käydään seuraavaksi läpi

muutama perustoimenpide.

1. Polkupyörän perushuolto kannattaa suorittaa vähintään muutaman kerran vuodessa. Jos pyörää huolletaan säännöllisesti ja asiaankuuluvasti, se pidentää pyörän käyttöikää ja lisää ajoturvallisuutta. Perushuolto ehkäisee ruosteen syntymistä ja pitää pyörän ulkoisestikin komean näköisenä. Tavallisessa perushuollossa pyörä pestään ja puhdistetaan, ja putsatut ketjut tulee öljytä välittömästi. Ulkokumien kunto arvioidaan silmämääräisesti, ja tarkistetaan onko renkaissa tarpeeksi ilmaa. Tarvittaessa lisätään ilmaa renkaisiin ja jarrupalojen kunto tarkistetaan, ja nekin voidaan vaihtaa. Pyörään lisätään tarvittavat valot ja heijastimet, jos niitä ei ole.

2. Aina ennen pidemmälle pyöräretkelle lähtemistä kannattaa tarkistaa pyörän jarrujen toimivuus ja renkaiden ilmanpaine, sekä huomioida pyörän satulan korkeus ja muut mukavuuteen vaikuttavat tekijät. Ajomatkalle on aina syytä ottaa mukaan muutamia perustyökaluja, kuminpaikkaussetti ja juotavaa.

3. Kun polkupyörästä otetaan osia irti korjauksen tai huollon ajaksi, kannattaa laittaa saman tien pienet osaset talteen. Esimerkiksi ilmaa renkaisiin laitettaessa on renkaan pieni venttiili helposti kadotettavissa, jos sen vain laskee ”ihan tähän näin vain pikku hetkeksi”. Siinä säästyy monelta vaivalta kun laittaa mutterit ja muut pienet ja tarpeelliset osaset hyvään talteen.

Jokaisen pyöräilijän kannattaakin perehtyä pyörän eri osiin ja pyörän korjauksessa tarvittaviin työkaluihin. Netistä voi lukea paljon erilaisia ohjeita kaikenlaisiin toimenpiteisiin pyörää korjattaessa, ja oppiminen käy kätevästi kun tietää mistä on puhe. Tärkeitä pyörän korjaamiseen tarvittavia työkaluja ovat esimerkiksi jakoavain, kuusiokoloavainsarja, risti- ja talttapääruuvimeisselit, lenkkiavainsarja, räikkäavainsarja, kartioavain, pumppu, venttiilit, kuminpaikkaussetti, rengasraudat, öljypullo ja pieni harja.