Maailman ympäri pyöräily

Pyöräillen maailman ympäri – siinäpä vasta tavoite. Ei se kuitenkaan mahdotonta ole, kuten meille on näyttänyt useampikin innokas pyöräilijä, nuorin 19-vuotias. Ja ketäpä ei tällainen uroteko kiehtoisi, varsinkin kun nykyajan kiireisessä maailmassa kaikki tehdään nopeasti, säntäillään sinne ja tänne eikä keskitytä mihinkään. Pyörän selässä maailmaa ehtii nähdäkin, ja siinä tulee oltua kosketuksissa luontoon ja omaan itseenkin ihan eri tavalla. Ja jos intiaaneihin on uskomista, pysyy sielukin aina matkatessa mukana kun ei mene hevosta kovempaa.

Tietenkin jos koko maapallon läpi ympäri haluaa mennä, on meri jossain vaiheessa ylitettävä jollain muulla keinolla, muuten matka voi käydä pyörällä. Esimerkiksi Alastair Humphreys pyöräili maapallon ympäri neljässä vuodessa, matkaten 60 maassa ja 5 mantereella, yhteensä 46 000 mailin verran. Tästä seikkailusta hän on kirjoittanut kolme kirjaakin, joten siihen kannattanee kaikkien asiasta kiinnostuneiden perehtyä.

Kaikille pitkille pyöräretkille, puhumattakaan maailman ympäri pyöräilemisestä, tulee valmistautua huolellisesti. Riippuen suunnitellun seikkailun pituudesta, fyysiseen valmistautumiseen voi mennä vuosiakin. Lääkärillä kannattaa käydä puhumassa suunnitelmista ja kysyä lääkärin mielipidettä, jos onkin jotain joka tulee erityisesti ottaa huomioon omassa kunnossa ja kestävyydessä. Päivittäinen pyöräily on rankkaa, ja olosuhteet maailmanympärimatkalla vaihtelevia. On nimittäin ihan eri asia taivaltaa pyörällä kuumassa ja kosteassa ilmastossa kuin vaikkapa Suomen ilmastossa, vuorinousut ovat rankkoja ja toisaalla taas lumimyräkät yllättävät. Myös rahaa kannattaa varata matkaan riittävästi, ihan jo syömistäkin varten. Vaikka suunnittelisikin nukkuvansa enimmäkseen teltassa, joskus on hotellimajoituksellekin paikkansa, ja hätätilanteisiin tulee olla varautunut. Ja tietenkin myös pyörä pitää valmistaa rankkaan hommaan, ja sen peruskorjaukset kannattaa oppia itse tekemään, ja välineet kantamaan mukana. Että pääsee sitten ihmisten ilmoille, jos pyörä väsähtääkin keskellä asumatonta seutua.

Maailman ympäri pyöräilemisestä löytyy paljon tietoa netistä esimerkiksi keskustelupalstoilta, ja eri maiden pyöräilyoloihin kannattaa myös perehtyä ennen sinne suuntaamista, vaikka olisikin lyhyemmälläkin pyöräilyretkellä. Jotkut maat ovat tunnettuja kulkukoiristaan, jotka mielellään lähtevät pyöräilijöiden perään, kun taas joissain maissa ei pyöräilijää kovin hyvällä katsota, eivätkä autot anna tilaa yhtään. Myös teiden kuntoon kannattaa perehtyä reittejä valitessa.