Pyöräile työmatkat – hyötyliikuntaa parhaimmillaan

Moni ihminen antaa polkupyöränsä turhaan pölyyntyä varastossa viikosta toiseen tai jättää sen pihan pyörätelineessä paikallaan pitkiä aikoja. Pyörä saatetaan ottaa käyttöön esimerkiksi sunnuntaisin, mutta silloinkin ainoastaan jos sattuu olemaan autinkoinen päivä. Näin ei kuitenkaan kannata olla, sillä pyöräillä voi aina ja milloin vain!

Jos on muutenkin päättänyt aloittaa elämäntaparemontin tai elää terveellisemmin ja liikkua enemmän, jää aikaa paljon enemmän kaikkeen muuhunkin, jos työmatkat yhdistää liikuntaan. Mikäli töihin kulkee päivittäin tai edes melkein joka päivä pyörällä, ei illemmalla enää tarvitse töiden jälkeen lähteä salille tai jumppaan, sillä päivän liikuntasuoritus on jo tehty työmatkojen yhteydessä! Työmatkojen pyöräileminen on hyötyliikuntaa parhaimmillaan. Monelle pyöräileminen on myös iso taloudellinen säästö, sillä silloin ei tarvitse ladata rahaa tai aikaa bussikortille tai käydä jatkuvasti tankkaamassa kallista bensaa.

Toki enemmän kuin sen tuoma taloudellinen etu, on pyöräily osana arkipäivän liikkumista kuitenkin paras valinta ennen kaikkea terveyden vuoksi. Moni sellainenkin ihminen, joka ei nauti esimerkiksi lenkkeilemisestä, istahtaa ilomielin pyörän satulan päälle ja nauttii suuresti ajamisen ilosta. Pyöräillessä saa tuntea raikkaan tuulen tuivertavan iholla ja maisemat vaihtuvat nopeasti toisiin verrattuna esimerkiksi kävelemiseen tai lenkkeilemiseen, joissa matkanteko kestää kuitenkin hiukan kauemman aikaa. Pyöräillessä erityisesti reisi-, sääri- ja pakaralihakset joutuvat koetuksille, mutta palkintona tästä ahkerasti pyöräilevä saa timmit jalat ja takamuksen, joita kelpaa näyttää.

Jos työpaikallesi on siis sopivan pituinen matka, jonka voisit kuvitella pyöräileväsi, kannattaa ehdottomasti käydä tuumasta toimeen ja hakea polkupyörä valmiiksi odottamaan pihalle seuraavan työpäivän aamua. Moni kauhistelee ajatusta siitä, että töihin pyöräilisi esimerkiksi sateessa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että asianmukaisesti pukeutuneena pieni sade ei haittaa mitään. Mikäli liukkaalla kelillä ei uskalla nousta pyörän selkään, on se asia erikseen. Itseään voi jo taputtaa kuitenkin olkapäille silloin, jos jaksaa tsempata itsensä pyöräilemään töihin ja sieltä kotiin joka päivä tai ainakin useimpina päivinä edes keväisin, kesäisin ja talvisin. Vaikka aamulla unenpöpperössä päätös töihin pyöräilemisestä saattaakin hetkellisesti kaduttaa, on sen tekemisen jälkeen olo kuitenkin aivan toisenlainen!