Pyöräilemisen vapaus

Perinteisesti pyöräily on suosittu liikuntamuoto, mutta monille se on myös paljon enemmän. Polkupyörällä matkustaminen, oli sitten matkalla töihin tai vaikka Eurooppaa kiertämässä, tuo monille erityisen vapaudentunteen. Omalla pyörällä liikkuessa ei tarvitse olla riippuvainen aikatauluista tai liikenneruuhkista, vaan voi mennä omaan tahtiin ja sinne minne nokka näyttää. Pyörä ei ole riippuvainen bensiinistä, ja pyöräilijä voi itse opetella tekemään pyöräänsä tärkeimmät korjaukset, niin että matka voi jatkua vaikka välillä mutkia matkaan tulisikin.

Vaikka pyörään saa toki uppoamaan suuriakin summia rahaa, se ei ole millään lailla pakollista. Kunhan vain hankkii tarpeeksi hyvän ja omille tarpeille sopivan pyörän ja pitää siitä huolta, voi samalla menopelillä tulla ja mennä vuodesta toiseen. Tietenkin välillä kannattaa vaihtaa uudet renkaat ja muuta pientä. Mikä pyöräilystä kuitenkin todella tekee vapaata, on sen riippumattomuus ja kuinka pyöräilijä voi olla kosketuksissa luonnon kanssa. Mieli lepää kun maisemat vilistävät ohitse, ja kun samalla tulee tehtyä fyysistä työtäkin niin varmasti illalla uni maittaa ja mieli on ihan eri tavalla virkeä.

Vapautta pyöräilyyn tuo myös pyöräilijän oma päätösvalta. Omia reittejä voi suunnitella omien mieltymyksien mukaan, ja matkalle voi lähteä joko yksin tai yhdessä. Jos kiinnostuksen kohteena on Eurooppa, niin siitä vain valitsemaan monista eri suosituista pyöräilyreiteistä, joita löytyy eri vaikeustasoissa ja pituuksissa sekä tietenkin kaikenlaisissa maisemissa. Tai sitten voi alkaa suunnitella pidempääkin reissua, joka voi yltää mantereelta toiselle. Ja aina tärkeintä ei edes ole se missä pyöräilee, sillä pyöräilystä voi nauttia ihan yhtä lailla mukavasti omilla kotikulmilla. Jos ei ole pitkien matkojen ystävä, niin pyöräilystä onkin hyvä tehdä tapa, ja mennä vaikka töihin ja muualle aina pyörällä, tai muuten vain pyöräillä vapaa-aikana ympäriinsä. Niin sitä alkaa ehkä arvostamaan omia kotiseutujakin ihan uudella tavalla.

Useasti käykin niin, että kun pyöräilyn aloittaa niin ei sitä enää voi lopettaakaan, kun maailman alkaa nähdä ihan uusilla silmillä ja uusilla mahdollisuuksilla. Pyöräily tuo elämään iloa ja parantaa fyysistä kuntoa, joka taas tuo lisää vapaudentunnetta elämiseen.