Pyöräily on hyvää liikuntaa

Kun tarjontaa riittää kaikenlaisten liikuntamuotojen saralla, saattavat perinteisemmät lajit jäädä helposti taka-alalle ja huomiotta. Mediassa kun mainostetaan bodypumppia, bodysteppiä, body-sitä ja tätä, lajeja joilla on niin eksoottiset nimet etteihän niitä osaa lausuakaan. Ja kaikkeen pitäisi ehtiä, kaikkea on kokeiltava, kunnes huomaa etteihän tähän riitä aika eikä raha. Sitten taas harrastus jää kesken, vaikka niin vielä tammikuussa puhkuttiin intoa. Liikuntaharrastuksissa monipuolisuus on tietenkin hyväksi, mutta ei kannata kokonaan unohtaa vanhoja kunnon lajeja, joita on helppo kenen tahansa harrastaa ilman superkunnossa olevien ohjaajien haukankatsetta ja tarkkoja aikatauluja.

Ja yksi tällainen laji on tietenkin pyöräily. Pyöräilyn aloittamiseen ei tarvita kuin tahtoa ja polkupyörä, jolla pääsee menemään. Jos asiasta innostuu, kannattaa sitten panostaa kunnon pyörään joka palvelee omia tarkoituksia sekä muihin tarvikkeisiin, kuten hyviin pyöräilyshortseihin, mutta ensi alkuun riittää kelpaava pyörä ja kypärä. Sitten vain etiäpäin, viilettämään kohti terveempää elämää. Pyöräily on myös siinäkin mielessä hyvä laji monenlaiselle liikkujalle, että se on helppo oppia eikä siihen vaadita erityistaitoja.

Sillä sen lisäksi että pyöräily vähentää stressiä ja on hyväksi mielelle ja henkiselle hyvinvoinnille, se on erinomainen liikuntamuoto, jolla saa bicycle-384566_1280lihaskuntoa, kestävyyttä ja koordinaatiokykyä. Pyöräilystä saatavat tulokset riippuvat tietenkin siitä miten ja kuinka usein pyöräilee, mutta pyöräily on pitkäkestoista sydäntä ja lihaksistoa vahvistavaa liikuntaa, joka ei kuormita niveliä. Se voi auttaa painonhallinnassa ja laihduttamisessa oikeanlaiseen ruokavalioon yhdistettynä ja se kiinteyttää sekä reisiä että takapuolta, joten hyvien terveysvaikutusten lisäksi on säännöllisellä pyöräilyllä myös positiivista vaikutusta ulkoiseen olemukseenkin. Siis vielä sen lisäksi, että pyöräily on hauskaa ja rentouttavaa, jonka ansiosta siliää rypyt kenen tahansa otsalta.

Ja mikäs siinä huhkiessa, kun pyörälenkille voi lähteä melkein milloin tahansa, yksin tai yhdessä. Eikä maksa mitään. Matka taittuu joutuisasti, kun pyöräilee seurassa tai kuuntelee vaikka musiikkia yksin ajellessaan. Pyöräily onkin mitä mainioin matkustustapa ja hyötyliikuntaa, jos valitsee vaikkapa menevänsä töihin auton sijaan pyörällä. Lyhyellä matkalla pääsee paikasta toiseen nopeasti, ilman ruuhkissa jumittamista tai julkisten kulkuvälineiden odottelua, joka on yleensä ärsyttävää ja stressaavaa, puhumattakaan siitä kuinka paljon rahaa säästyy vaihtamalla turhat autoilut pyöräilyyn. Ja ekologistakin se on, joten eiköhän ole aika jättää tekosyyt sikseen ja hypätä satulaan!