Pyöräilyretket Saksassa

Vaikka Saksa onkin ollut perinteisesti tunnettu autoteistään, on se myös kiinnostava ja suosittu matkailukohde kaikille pyöräilystä kiinnostuneille. Saksassa on 75 000 kilometriä pyöräreittejä, jotka ovat turisteille tarkoitettuja ja opastein merkittyjä. Pyörätiet ovatkin ahkerassa käytössä, sillä useat miljoonat saksalaiset tekevät vuosittain useamman päivän kestäviä pyörämatkoja, ja kymmenet miljoonat tekevät ainakin kaksituntisia pyöräretkiä. Jos Alpeille kapuaminen tuntuu liian haastavalta vaihtoehdolta, on Saksalla tarjota myös perheystävällisempiä reittejä, joita pitkin matkan taittaminen käy mukavasti kauniissa maisemissa.

Erityisessä suosiossa ovat pyöräreitit, jotka ovat jokien, järvien tai rannikoiden tuntumassa. Kaikkein suosituin reitti on Elben juoksua seuraava pyörätie, ja myös Mainin ja Weserin rannat ovat kovassa suosiossa saksalaisten keskuudessa. Pyöräteiden kuntoon panostetaan, ja esimerkiksi Berliinin ympärille on tehty Saksan pisin yhtämittainen pyörätie, jonka pituus on 1111 kilometriä, jota pitkin kyllä kelpaa lähteä viilettämään. Alueella on myös runsaasti Bett & Bike –majapaikkoja, vaikkakin monet saksalaiset hotellit, retkeilymajat ja leirintäalueet ovat ilmoittaneet olevansa pyöräily-ystävällisiä majapaikkoja. Yöpyminen onnistuu siis pyöräreittien varrella mukavasti ja helposti.

Elben pyöräilyreitti alkaa kallioisilta rannoilta ja viinitarhoista, ja se kulkee kauniiseen vuorovesialueen luonnonpuistoon. Matkan varrelta löytyy esimerkiksi Zwingerin taideaarteet Dresdenissä ja jälleenrakennettu Frauenkirche, Meissenin posliinikaupunki ja taide- sekä arkkitehtuurikoulu Bauhaus Dessaussa. Sitten matkaa jatketaan Hampurin kautta, ja Elbe laskee Cuxhavenin kohdalla Pohjanmereen.

Mainin pyöräilyreitti on taas lähes 600 kilometriä pitkä, ja jännittävän reitin varrella nähdään esimerkiksi Bayreuth, joka on tunnettu musiikkijuhlistaan, olutkaupunki Kulmbach sekä Bamberg, jonka vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde. Myös Frankenin viinialue tulee reitillä tutuksi, ja matka jatkuu aina Mainin ja Reinin yhtymäkohtaan asti.

Suosittu Weserin pyöräilyreitti alkaa Saksan keskiosista ja jatkuu Pohjanmerelle. Pyöräillyksi tulee koko reitillä lähes 500 kilometriä, ja se kulkee pääosin helppokulkuisilla reiteillä, joissa ei ole juuri lainkaan nousuja. Matkan varrella taas tulee vastaan esimerkiksi linnoja ja linnoituksia, ja reitti on tunnettu satuihin ja tarinoihin liittyvistä tapahtumistaan, sillä Grimmin veljekset ovat alueelta kotoisin. Muitakin arvokkaita kulttuurikohteita reitillä tavataan, ja sen kohokohtana on satamakaupunki Bremen.