Tärkeää tietää pyöräilystä

Kaikenlainen pyöräily on tehokasta liikuntaa josta on paljon hyötyä, harjoitti pyöräilyä sitten hupi-, harrastus- tai ammattimielessä. Maantiepyöräilyllä tarkoitetaan päällystetyllä tiellä ajamista ja se on suosittu matkustus-, kilpailu- ja matkustusmuoto. Erityisesti Euroopassa maantiepyöräily on suosiossa, ja sen huippumaita kilpailuissa ovat Belgia, Ranska, Saksa, Italia, Espanja, Sveitsi ja Hollanti. Käydään seuraavaksi läpi muutamia pyöräilyyn liittyviä kysymyksiä vastauksineen.

1. Millainen pyörä?

Pyörän hankinta on tietenkin ensimmäinen askel pyöräilyn aloittamisessa, ja tärkeä sellainen. Tästä syystä kannattaakin miettiä tarkkaan omat tarpeet, millaisessa maastossa aikoo ajaa, missä tilanteissa, onko pyörä korvaamassa autoa kaupunkimaisemissa vai aikooko sen kanssa kenticycling-655565_1280es lähteä pidemmille reissuille vaikka maata tai maita kiertämään. Näiden suunnitelmien kanssa kannattaa sitten mennä liikkeeseen jossa pyöriä myydään, ja jutella asiantuntijan kanssa, joka osaa suositella sopivaa pyörää. Myös käytettynä ostaminen on yksi vaihtoehto, sillä hyvät pyörät ovat usein kalliita. Pieni investoiminen on kuitenkin sen väärti, sillä kuten niin monessa muussakin asiassa, laatu ja halpa hinta harvoin kulkevat käsi kädessä.

2. Mitä pyöräilyllä voidaan saavuttaa?

Tämä riippuu tietenkin ihan pyöräilijöistä itsestään ja tavoitteistaan. Varmaa kuitenkin on, että säännöllinen pyöräily on hyväksi keholle (ja mielelle!). Pyöräilyllä voi pudottaa painoa niin halutessaan, kunhan vain yhdistää sen oikeanlaiseen ruokavalioon. Myös kuntoa voi kohottaa aktiivisen harjoittelun avulla, ja tarjoaahan pyöräily tietenkin monenlaisia kokemuksia ja elämyksiä. Mikäs olisikaan mukavampi tapa matkustaa, kuin viilettää pitkin kauniita maisemia oman pyörän selässä. Myös rahaa voi säästyä runsaastikin pyöräilyn avulla, jos vaikkapa alkaa käydä töissä pyörällä auton sijaan (ja unohdetaan sellaiset seikat, että helposti pyöräilyn aloitettua haluaakin aina enemmän, ja uusiin pyöräilytarvikkeisiin ja pyörään menee sitten ne säästöt). Tämä on tietenkin myös luontoystävällinen vaihtoehto. Pyöräily voi olla myös hyvä harrastus vaikka kumppanin kanssa jaettavaksi, jolloin se tuo yhteenkuuluvuutta ja yhteistä tekemistä. Kaiken kaikkiaan pyöräily tuo harrastajalleen melkeinpä mitä hän sitten haluaakaan, ja itse kannattaa suunnitella mitä siltä haluaa.

3. Onko pyöräily vaarallista?

Pyöräily on ainoastaan siinä mielessä vaarallista, että siihen voi jäädä koukkuun ja sitten itse pyöräilyyn tai uusien reissujen suunnitteluun meneekin kaikki vapaa-aika. Mutta mikäs siinä, kun se kerran tuottaa iloa ja on terveydelle hyväksi! Tietenkin kannattaa myös ottaa huomioon pyöräilijän turvallisuus, johon voi myös itse panostaa aika lailla.