Töihin pyöräileminen säästää luontoa

Tietysti pyöräilyn fyysiset ja henkiset hyödyt ovat tärkeitä, mutta on pyörällä liikkumisessa vielä sekin etu, että se säästää luontoa. Ja kun pyöräily ei kuluta uusiutumattomia luonnonvaroja ja on ekologista, kannattaa valita pyörä työmatkalle auton sijaan, aina kun se vain on mahdollista. Jos työpaikalla ei ole paikkaa mihin jättää pyörä tai suihkutiloja, kannattaa asia nostaa esille. Varmasti löytyy muitakin, jotka mielellään vaihtaisivat autoilun pyöräilyyn, ja yhdessä on helpompi saada muutosta aikaan.

Tässä muutamia vinkkejä työmatkan pyöräilyyn:

Jos pyöräileminen töihin tuntuu rankalta, voi homman aina aloittaa helpommin. Vaikka niin, että ensin maanantaina pyöräilee töihin mutta tulee autolla takaisin (julkinen liikenne tai kaverin kyyti), seuraavana päivänä menee taas autolla mutta tuleekin pyörällä takaisin ja niin edelleen. Pikkuhiljaa voi toki lisätä pyöräilyn määrää.

Ennen töihin lähtöä kannattaa ottaa selville mikä on paras pyöräilyreitti. Se kun ei välttämättä ole ollenkaan sama kuin autolla mentäessä. Muista myös varustaa pyöräsi valoin ja heijastimin, ja käytä aina kypärää.

Töissä voi näyttää ihan yhtä raikkaalta ja tyylikkäältä kuin aina ennenkin, kun käy suihkussa pyörämatkan jälkeen (jos matka on vähän pidempi tai säät erityisen hiostavat), ja ottaa mukaan toiset vaatteet, jos mieluiten työskentelee jossain mikä ei pyöräilyyn sovi.

Varustele pyörä itselle sopivaksi! Kannattaa laittaa juomateline jos sellaista ei ole, kori jos sille on tarvetta, kompassikin voi olla hyödyllinen tai älypuhelinteline, johon saa puhelimen tai iPadin laitettua kätevästi. Ja tämä siis sen takia, että siinä voi pitää GPS-laitetta ja karttaa hyvin näkösällä, niin ei varmasti eksy ja osaa seurata oikeaa reittiä.

Tiesitkö muuten että liikenne on yksistään toiseksi suurin kasvihuonepäästöjen aiheuttaja? Tämän lisäksi autoilu myös maksaa yhteiskunnalle, kun taas valitsemalla pyörän tuottaa säästöä siinäkin mielessä. Ja kun ottaa vielä huomioon, että monet eivät liiku ollenkaan tarpeeksi, niin tässä saa samalla yhdistettyä monet hyödyt. Tai jos töihin ei ole mahdollista pyöräillä, kannattaa ottaa tavoitteeksi pyöräillä aina kun mahdollista vapaa-ajalla, eli kun vaikka menee käymään kaupassa tai ystävän luona.